ЗАТ “Аблрапсаграсервіс”, што знаходзіцца ў г.п. Гарадзея, — гэта маштабны і паспяховы інвестыцыйны праект, які пачаў сваю работу ў 2010-м годзе. Прадпрыемства аснашчана сучасным абсталяваннем, якое працуе па перадавых тэхналогіях перапрацоўкі насення алейных культур. Яго магутнасць дазваляе перапрацоўваць
180 тысяч тон алейнага насення ў год.
Як расказаў карэспандэнту “НН” намеснік дырэктара таварыства Аляксандр Макарэвіч, галоўным накірункам дзейнасці “Аблрапсаграсервіса” з’яўляецца глыбокая перапрацоўка насення рапсу з мэтай атрымання рапсавага алею і рапсавага шроту. Прадпрыемства таксама можа перапрацоўваць сою. Сыравіна паступае як аўтамабільным, так і чыгуначным транспартам. Яе можа адначасова захоўвацца да 45 тысяч тон. А для таго, каб насенне мела патрэбную вільготнасць, яно праходзіць праз сушыльную гаспадарку завода.
У суткі прадпрыемства перапрацоўвае да 500 тон алейнага насення, з якіх здабываецца каля 200 тон нерафініраванага рапсавага алею. Ён карыстаецца пастаянным попытам як на ўнутраным рынку Рэспублікі Беларусь, так і за яе межамі. Шрот, што атрымліваецца пры перапрацоўцы рапсу, выкарыстоўваецца сельгас- прадпрыемствамі нашай краіны як крыніца каштоўнага бялку пры вырабе камбікармоў. Сам алей таксама можа выкарыстоўвацца для вырабу камбікармоў, а краіны Еўрасаюзу купляюць яго для дабаўлення ў біядызельнае паліва.
Кантроль якасці сыравіны і гатовай прадукцыі здзяйсняе вытворчая лабараторыя, аснашчаная сучасным абсталяваннем. Менавіта тут адбываецца праверка якасці ўваходнай сыравіны і гатовай прадукцыі.
— Работа нашай лабараторыі вельмі адказная, бо ад яе вынікаў залежыць якасць прадукцыі прадпрыемства, — адзначыла ў нашай гутарцы начальнік лабараторыі Таццяна Кернога, адзін з самых вопытных работнікаў прадпрыемства.
Карэнная несвіжанка, Таццяна Ігараўна закончыла ў свой час Гродзенскі аграрны ўніверсітэт па спецыяльнасці “Заатэхнія”, але знайшла сябе на вытворчасці, якая перапрацоўвае сельскагаспадарчую прадукцыю.
Яна расказала, што лабараторыя складаецца з двух аддзелаў — сыравіннага і хімічнага. У першым адбываецца прыём сыравіны і праверка яе якасных паказчыкаў, вызначэнне класнасці ў адпаведнасці з нарматыўнай дакументацыяй, а ў другім — вызначэнне якасных паказчыкаў ужо гатовага прадукта. Тут пазменна працуюць сем чалавек, таму што завод не спыняецца кругласутачна.
Лабараторыі аснашчаны высокадакладным абсталяваннем з нізкім каэфіцыентам пагрэшнасці, выкарыстоўваюцца экспрэс- аналізатары праверкі якасці і арбітражныя метады праверкі гатовай прадукцыі. На прадпрыемстве ўкаранены сістэмы НАССР і СТБ ISO 9001-2015.
Дарэчы, працаўнікі ЗАТ “Аблрапсаграсервіс” могуць лічыць сябе ў некаторым сэнсе элітай перапрацоўчай прамысловасці, таму што такіх прадпрыемстваў у нашай краіне ўсяго чатыры: акрамя нашай Гарадзеі, яны яшчэ дзейнічаюць у Віцебску, Брэсце і Смаргоні.
Усяго ж таварыства дае працу прыкладна сотні чалавек, з некаторымі з якіх мы пазнаёмім зараз нашых чытачоў.
Соф’я ЛЮБАНЕЦ.